Restauracja Krakus

Restauracja Krakus to takie miejsce „fusion”. Z jednej strony jest restauracją hotelu Polonez, z drugiej – otwartą na wszystkich, którzy chcą smacznie zjeść w spokojnym, eleganckim miejscu, gdzie zawsze czeka ciekawa karta dań i dobrze zaopatrzony bar.

Naszymi częstymi i zawsze mile widzianymi gośćmi są pracownicy Akademii Górniczo-Hutniczej, dla których Krakus jest alternatywą dla różnego rodzaju bistr i studenckich barów.

W weekendy chętnie nas odwiedzają rodzice z dziećmi, którzy po wspólnym spacerze w pobliskim Parku Jordana, mogą u nas odpocząć, a pociechom zapewnić wartościowy posiłek. Z myślą o rodzinnych obiadach przygotowaliśmy ofertę „family”, obejmującą tradycyjne potrawy domowe, do których przywiązane są nie tylko dzieci.

Gości szukających europejskich smaków również powinny zainteresować nasze propozycje, ponieważ wychodzimy z założenia, że obiad może być kulinarną podróżą do innych krajów i dlatego w karcie dań znalazły się potrawy z różnych stron Europy (włoskie, francuskie, hiszpańskie).

Dla nas najważniejsza jest jakość serwowanych dań, dlatego też wszystkie potrawy przygotowywane są w chwili złożenia zamówienia. Dla gości „w biegu” zawsze mamy przygotowaną propozycję dnia, czyli zestaw obiadowy w atrakcyjnej cenie 16,00 zł.

Serdecznie zapraszamy zarówno na doskonałe obiady i kolacje, jak również na szybkie przekąski, desery i – zdaniem naszych gości – najlepszą kawę w mieście.

W okresie letnim zachęcamy do skorzystania z przestronnego tarasu z widokiem na Park Jordana. W otoczeniu bujnej roślinności, na wygodnych rattanowych sofach pod baldachimem zatrzymają Państwo na chwilę czas, by odpocząć, zaczerpnąć świeżego powietrza i nadrobić towarzyskie zaległości.

Taras jest także przystosowany do organizacji samodzielnych przyjęć na wolnym powietrzu (np. uroczysty rodzinny obiad lub grill).

Lokal czynny:

niedziela- czwartek  10:00- 21:00

piątek- sobota           10.00-22.00

Liczba miejsc: wewnątrz restauracji 60,

Klimatyzacja, Wi-Fi, parking

MENU

Śniadanie miły początek dnia 
śniadanie szefa      16,00
Śniadanie amerykańskie   14,00
Śniadanie francuskie   14,00
Śniadanie regionalne  9,00
Zupy
zupa borowikowa z łazankami   9,00
rosół z makaronem   7,00
żurek staropolski  9,00
dyniowa z grzankami   8,00
Dania mięsne

 

*Cena wraz z 2 dodatkami ( do wyboru: baba ziemniaczana , ziemniaki zapiekane, ryż, frytki, rozetki, surówka, sałata z sosem winegret)
 Polędwiczki wieprzowe w kurkach  140 g   28,00      * 34,00
Wołowina w sosie chili
( wołowina duszona z cebulą i imbirem serwowana z sosem chili ) 180 g   28,00     * 34,00
Schab po zbójnicku z boczkiem, oscypkiem i czosnkiem 140 g                  21,00    * 27,00
Filet z kurczaka z sosem winogronowym  140  g  18,00    * 24,00
Leśna rolada drobiowa 20,00  * 26,00
Rolada ze schabu z boczkiem   30,00  * 36,00
Placki ziemniaczane po węgiersku ( gulasz serwowany w kociołku) 17,00
Makarony
penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami  15,00
spaghetti Carbonara 16,00
penne z polędwiczką w sosie truflowym  27,00
Pierogi domowe
Pierogi ruskie ( 10 szt.)  13,00
Pierogi z mięsem (10szt.)  14,00
Pierogi z kapustą i grzybami ( 10 szt.) 14,00
Mix pierogów (12 szt.) 16,00
Sałatki
Sałatka Cezar 15,00
Sałatka Nocciola 15,00
Sałatka z buraka i rzepy  15,00
 Ryby
Filet z sandacza na warzywnym ratatouille 140 g   44,00
Dorsz z pieca z masłem ziołowym  23,00
Desery
Krucha tarta sezonowa podawana na ciepło z lodami i bitą śmietaną 14,00
 Panna Cotta 13,00
Gruszka w winnym karmelu 12,00